آیا تا به حال براتون پیش اومده که میگن فرش کسی بید زده ؟یا اینکه،فلان کارو نباید انجام بدی و مراقب باشی که فرش بید نزنه؟
تو این مقاله میخوایم بطور کلی براتون توضیح بدیم که بیدزدگی فرش چی هست؟ چطور به وجود میاد؟ اگه فرشمون دچار بیدزدگی شد باید چیکارش کنیم؟ چطور ترمیم میشه؟ و اینکه برای جلوگیری از بیدزدگی چیکار کنیم؟
بطور کلی، وقتی میگیم یه فرش بید زده، منظور اینه که ممکنه شامل خوردگی فرش، آسیب به بافت و طرح فرش، یا حتی تغییر در ظاهر فرش و تخریب فیزیکی فرش باشه.
دلایل بیدزدگی در فرش
فرش به چند دلیل بید میزنه:
به طور کلی، بیدزدگی فرش به چندین دلیل اتفاق میافته، از مهمترین دلایل بیدزدگی فرش شرایط محیطی هست. در زیر از دلایل و شرایط محیطی که ممکنه باعث بیدزدگی فرش میشن:
رطوبت و گرمای هوا:
فرشهای دستبافت:
اگر محیط شما دارای رطوبت زیاد باشه، فرشهای دستبافت که از مواد طبیعی مانند فرشهای صوف یا پشم بافته میشن ممکنه به دلیل گرمای هوا بیشتر دچار بیدزدگی شن چون بید در اصل نوعی حشره خاص هست که تو محیط هست. علاوه بر بید در این شرایط محیطی، رطوبت در کنار گرما موجب رشد قارچ و باکتری میشه که باعث تخریب الیاف فرش میشن.
فرشهای ماشینی:
فرشهای تولید شده از مواد غیر طبیعی و به اصطلاح کلی فرشهای ماشینی ممکنه در محیطهای رطوبتی گرفتار مشکلاتی از این قبیل شن. رطوبت میتونه باعث ازدیاد حشرات موذی بین بافتهای ریز فرش و همچنین رشد قارچ و میکروبها میشه که نتیجهی این اتفاق آسیب جدی به فرش هست.
حشرات:
حشرات مختلفی میتونن باعث ایجاد آسیب در فرشهامون شن. دستهای از مهمترین این حشرات با نام بید در عموم شناخته شده که اکثرا زیستگاه انتخابی و شرایط مساعد برای فعالیت و تولید مثل بین بافتهای چوب یا پشم و نخ فرش هست در محیط تاریک ترجیحا مرطوب و گرم به دلیل اینکه شرایط برای حیات این حشرات موذی بهتر هست، در این مکان پنهان شده و فعالیت دارن و تغذیه میکنن از بافتهای فرش و این کار موجب تخریب فرش میشه و ما به یکباره متوجه آسیب جدی در قسمتهایی از فرش میشیم.
عدم نظافت مناسب:
عدم نظافت منظم به صورت دورهای و البته به شکل صحیح باعث نشست گرو وغبار در لابهلای فرشهامون میشه و با گذشت زمان ما کمتر متوجه ایراد یا شک به قسمتهایی از فرش در رابطه با وجود حشرات ریز میشیم علاوه بر اون گاهی به همراه گردو غبار در هوا حشرات ریزی وارد بافت فرش از فضای خونه میشن که این انباشتگی گردوغبار محل مناسبی برای فعالیت این حشرات میشن و در صورت نداشتن نظافت و شستشو آسیب جدی به فرش وارد میشه.
برای حفظ و نگهداری فرش بهتره، که محیط رو خشک نگه داریم، غبارروبی منظم داشته باشیم ،علاوه بر اون حتی اگر فرشها از نظر خودمون تمیز هستن باز بصورت دورهای با توجه به میزان استفاده از هر فرش شستشوی اصولی انجام بدیم تا حتی بافتهای کوبیده شدهی فرش با کمک شستشو از هم باز شن و حس تازگی به فرش ببخشیم، در صورتیکه امکانش هست گاهی بزاریم هوای تازه در فضای خونه به گردش در بیاد یا از نور خورشید استفاده کنیم چون این کار باعث ضدعفونی و از بین رفتن حشرات و باکتری و قارچها میشه.
برای پیشگیری از بیدزدگی فرش توسط حشرات، میتونید اقدامات زیر رو انجام بدید:
نظافت منظم: فرشها را به طور منظم و با استفاده از محصولات مناسب تمیز کنید.
حفاظت از فرش: از مواد حفاظتی مانند اسپریها و پودرهای ضد حشرات استفاده کنید.
حفاظت از ذرات غذایی: حتما فرشهارو در صورت نیاز غبارروبی و جارو برقی کنید و اطمینان داشته باشید که ذرات مواد غذایی روی فرش باقی نمونده باشه تا باعث اجتماع مورچهها روی فرش نشه.
کنترل محیط: تنظیم دما و هوای محیط به نحوی که هوای تازه هر چندروز یکبار فضای خونه رو در بر بگیره علاوه بر اون از نور و گرمای آفتاب برای میکروب کشی حشره کشی و ضدعفنی کردن فشا استفاده کنید.اینکارها باعث کاهش رطوبت و تنظیم دمای محیط میشه البته این نکته رو در نظر داشته باشید که گرمای زیاد آفتاب برای رنگ و بافت فرش مضر هست،اینکار به اندازه باید باشه.
شستشوی دورهای فرش: شستشوی فرش یکی از بهترین راه حل برای جلوگیری از بیدزدگی و ایجاد تخریب در بافت فرش هست علاوه بر اون اگر ابتدای بیدزدگی باشه و هنوز تخریب کلی صورت نگرفته باشه گاها میتونه باعث شه تا این حشرات رو از ادامهی فعالیت تخریبیشون بازداره و از بینشون ببره.
تشخیص بیدزدگی فرش میتواند یک وظیفه چالشبرانگیز باشد، اما چند نکته کلیدی داره که میتونین برای تشخیص این مسلهی مهم به کار ببرید:
الگوها و تطابق رنگ:
مقایسه الگوها و تطابق رنگ فرش در نقاط مختلف اون میتونه از ابتداییترین روش تشخیص بیدزدگی باشه. اگه تفاوتهای چشمگیری در الگوها یا تغییرات ناگهانی در رنگها مشاهده کردید، ممکنه نشونهای از تداخل و تغییرات غیرمجاز حشرات موذی باشه.
بررسی افت کیفیت:
اگر فرشتون از کیفیت اولیه خودش افت داشته باشه و به نظر میاد بیشتر از حد معمول بیروح یا کثیف به نظر میرسه، ممکنه این هم از نشونههای بیدزدگی باشه. وقتی فرشی بید میزنه عمدتا اونو تعویض نمیکنن و میتونن بعد از از بین بردن بید اونو ترمیم کنن اما اگه متوجه نشید این مشکل برای فرشتون پیش اومده بعد از مدتی کاهش کیفیت به طور کل فرشتونو از دست میدید چراکه تخریب کلی بعد از مدت کوتاهی صورت میگیره.
بررسی سوزنزنی:
یکی از علایم بیدزدگی سوزن سوزنی و تخریب نقطهای فرش هست. اگه نقاط خاصی از فرش به یکباره ناپدید شده یا به اصطلاح سوزن سوزنی شده باشه که اصلا شبیه الگوی اولیه فرش نیست مطمنا فرشتون بیدزده. چون همیشه فعالیت این حشرات به یک شکل نیست فقط تخریب در تمامی اشکال اونا مشترک هست که گاهی خوردگی موجدار هست،گاهی سوزنی و نقطهای گاهی تخریب یه بخش کامل و از این قبیل.
بررسی قابلیت شستشو:
گاهی در حین شستشوی فرش دیده شده که در هر مرحله از شستشوی فرش تغییراتی از تخریب مشاهده میشه و خوردگی به وجود میاد که این تخریب بعد از شستشو به ما میتونه خبر بدی رو بده که فرش ما بیدزده بوده و در اثر شستشو به کل تخریب شد و آسیب جدی در اون دیده شد.
بررسی بافت و الیاف:
اگر الیاف فرش به نظر زیاد یا کم شده باشد و یا اگه تو بافت فرش احساس ناهمواری کردید، اینم میتونه از نشونههای بیدزدگی باشه. بیدزدگی میتونه باعث شه که الیاف در بافت فرش تکهای جدا جدا شه و فرش از هم وا بره و تغییرات جدی تو بافت و نقش ایجاد کنه.
بررسی لبهها و دور گرهها:
لبهها و دور گرهها معمولاً نقاطی هستن که این موریانهها حتما به صورت واضح آسیب میزنن و تغییرات در این قسمتها به راحتی قابل مشاهدهاس.اگر لبهها یا دور گرهها از حالت معمول خودش کمتر یا بیشتر به نظر بیان، ممکنه از نشونههای بیدزدگی باشه.
بررسی برچسبها و نشانهها:
اکثر فرشها معمولاً برچسب یا نشان استاندارد در زیر دارن که اصالت و مشخصات اون رو نشون میده، باید این برچسبها رو هم چک کنید اگه در ظاهر نوشتاری اونا تغییرات خوردگی یا تخریب دیدین راحتتر میتونین تشخیص بدین چون بید از اون برچسبها هم تغذیه میکنه.
مطالعه اسناد و مدارک مرتبط:
گاهی ما فرشی رو خریداری میکنیم که دست دوم هست و بخاطر آنتیک بودن یا دستبافت بودنش هزینه بالایی رو برای خرید اون میپردازیم، چون ما این فرش رو نو نمیخریم باید دقت داشته باشیم که کلاه سرمون نره و حتما نقش اویه فرش رو با مدلی که داریم خریداری میکنیم مقایسه کنیم تا درصورت مشاهده تغییر و خوردگی، پیش از خرید از نداشتن آثار بید زدگی اطمینان حاصل کنیم و متحمل ضرر نشیم.
پیگیری مدت زمان استفاده:
وقتی فرشهای ما در اثر استفاده سالیان طولانی و نامناسب بود شرایط محیطی عمر مفید خودشو از دست داده باشه، این کهنگی میتونه یه محیط امن و مناسب برای فعالیت حشرات و موریانه ها باشه چراکه بافتهای فرش مقاومت خیلی کمی دارن و راحتتر میتونن بوسیله موریانه بید تغذیه شن و از بین بره.
تک تک این نکات کلیدی هستن و باید بهشون با دقت توجه داشت و در صورت بروز مشکل حتما برای مشاوره یا حل مشکل به متخصصان در این زمینه در قالیشوییها مراجعه کنید که از جمله اونا نیروی ماهر و متخصص ترمیم و احیای فرش در گروه خدماتی قالیشویی بانو هم میتونن شمارو در این زمینه کمک کنن.
این نکته قابل بیان هست که بیشترین فرشهایی که دچار بید زدگی میشن فرشهای قدیمی هستن یا فرشهایی که با مواد خاصی که مناسب فعالیت موریانه بید هست تولید شده باشن.
بیشتر بخوانید: “ راهنمای خرید فرش برای صاحبان حیوانات خانگی”
ازجمله انواع فرشهایی که بیشترین احتمال بیدزدگی دارن:
فرشهای دستبافته با ارزش و قدیمی:
فرشهای دستبافته با ارزش تاریخی و فرهنگی معمولاً مورد توجه بیدزدگی قرار میگیرن. این فرشها اغلب دارای طرحها و الگوهای منحصر به فردی هستند که ممکنه ارزش تاریخی و هنری زیادی داشته باشن و نمیشه اونارو شستشو کرد یا در اثر شستشو امکان آسیب به اونا بیشتر میشه اکثرا این نوع فرشهارو تو محیطهای شیشهای قاب گونه با حفاظهای مخصوصی نگهداری میکنن تا از آسیب این حشرات دور باشن.
فرشهایی با الگوهای خاص و گرههای فراوان:
فرشهایی که نقشها و بافتهای خاص و منسجمتری دارن سختتر میشه بین بافتهارو تمیز کرد ولی حشرات ریز موریانهها به راحتی میتونن در عمق بافتها نفوذ کنن و فعالیت داشته باشن. در صورتی که ما متوجه حضور اونا و شروع آسیب نباشیم در زمان کوتاهی شاهد تخریب بافت فرش خواهیم بود. پس این نوع فرش هارو باید با دقت بیشتری نظافت کنیم و هرگز از شستشوی دوره ای و غبارروبی اونا غافل نشیم.
ترمیم فرشی که بید زده شده، نیازمند مهارت و دقت برای رفع این مشکل هست. در اینجا چند مرحله مهم برای ترمیم فرش بید زده آورده شده. توجه داشته باشید که این کارها بهتره توسط متخصصان یا تعمیرکاران حرفهای انجام شه.که در گروه خدماتی قالیشویی بانو میتونین این خدمات رو به بهترین شکل داشته باشین.
پاکسازی و تمیزکاری:
ابتدا، فرش رو با دقت غبارروبی و شستشو بدید. استفاده از مواد شوینده مناسب، گرد و غبار و آلودگیها رو از فرش پاک میکنه. از شستن یا تمیزکاری درست و اصولی برای حذف لکهها و کثیفیهای زیاد استفاده کنید.
ترمیم گرهها و الیاف:
برای ترمیم گرهها و الیاف آسیب دیده فرش، میتونید از یه تعمیرکار فرش حرفهای کمک بگیرید. این تعمیرکاران معمولاً توانمندیهای لازم برای بافتن و ترمیم گرهها و الیاف رو دارن و میتوانند به صورت دقیق و بصورت کاملا حرفهای با کمترین ایراد تفاوت با طرح اصلی ترمیم فرش رو انجام بدن. در مقاله ” معرفی الیاف فرش ماشینی و دستبافت” به طور کامل انواع الیاف فرش را بررسی کردیم.
رنگآمیزی و هماهنگسازی:
اگه فرش بافت تخریبی داشته باشه ممکنه نیاز به هماهنگ کردن نخهای جدید و ترمیم داشته باشه. تو این مرحله، از رنگهای مناسب و با کیفیت برای هماهنگسازی با الگوها و رنگهای اصلی استفاده کنید. این کار باید با دقت بالا انجام شه تا تفاوتی قابل ملاحظه با الگوهای اصلی ایجاد نشه.
استفاده از پارچهها و الیاف جدید:
اگر بخشی از الیاف فرش بهطور کامل از دست رفته باشه، میتونین از پارچهها و الیاف جدید مشابه با کمک گرفتن از یه تعمیرکار ماهر، برای ترمیم فرشتون استفاده کنید. این کار نیاز به توانایی بافت مشابه و هماهنگ با الگوهای اصلی داره.
ترمیم حاشیهها و لبهها:
اگر لبهها یا حاشیهها دچار آسیب شده باشن، میتونین اونارو ترمیم کنید. این عملیات هم نیازمند مهارت در تعمیر فرش هست و بهتره توسط تعمیرکاران ماهر انجام شه.
ثابتسازی و آمادهسازی برای استفاده:
بعد از انجام مراحل تعمیر، فرش رو بهطور کامل شستشو و خشک کنین و اونرو بهطور محکم زیر یه جسم محکم و سنگین ثابت قرار بدید، این کار مانع از لغزش فرش تا حد امکان میشه و فرش رو برای استفاده آماده میکنه.
توجه داشته باشید که ترمیم فرش به مهارت و تخصص داره. استفاده از خدمات تعمیرکاران قالیشوییهای معتبر و حرفهای بهترین گزینه برای حفظ ارزش و زیبایی فرش شماست.
نتیجهگیری:
جلوگیری از بیدزدگی فرش یه کار خیلی مهمه، که نیازمند توجه و اقدامات هوشمندانهاس. علاوه بر مراقبت و نظافت و شستشوی دورهای گاهی نیاز کمک گرفتن از تعمیرکاران حرفهای برای ترمیم دقیق و اصولی فرشهای بیدزدیده ترمیم بافتهای آسیب دیده اوناست. با این اقدامات، میتونیم فرشهای دوستداشتنی و حتی قدیمی و ارزشمندمون رو در برابر آسیبهای محیطی و نفوذ حشرات موذی حفظ کنیم، و البته عمر مفید فرشمون رو بیشتر کنیم.
سوالات متداول مردم:
سوال: فرش بیدزدیده چه علائمی دارد؟
پاسخ: علائم فرش بیدزدیده شامل تغییرات در الگوها و طرحها، تغییر رنگ یا فرسایش نامتناسب، افت کیفیت و تغییر فرم گرهها، سوزنی شدن و افت کیفیت درمقابل شستشو میشه.
سوال: چطورمیتونم بیدزدگی فرش رو تشخیص بدم؟
پاسخ: برای تشخیص فرش بیدزده، میتونید الگوها و رنگها رو با الگوها و رنگهای اصلی اولیه مقایسه کنید، بررسی کیفیت و تغییرات در گرهها، نقاطی که به نظر سوزنی شده باشن، و افت کیفیت داشته باشن بیدزده شدن.
سوال: چطور میتونم فرش بیدزدیده رو ترمیم کنم؟
پاسخ: ترمیم فرش بیدزدیده نیاز به تخصص داره. برای اینکار میتونید از تعمیرکاران حرفهای استفاده کنید و از مراحلی مثل شستشو، ترمیم گرهها و الیاف، رنگآمیزی، استفاده از پارچهها و الیاف جدید، ترمیم حاشیهها و لبهها، و سپس ثابتسازی برای حل این مشکل از فرشتون استفاده کنید.
سوال: برای جلوگیری از بیدزدگی فرش چه کارهایی میشه انجام داد؟
پاسخ: مراقبت شستشو منظم و دورهای، و دقت در تغییرات در ظاهر کلی فرش و حاشیهها هر چند مدت یکبار، جلوگیری از ماند رطوبت در فرش و ایجاد فضای خشک و هوای تازه در فضای خانه برای جلوگیری از ایجاد شرایط مناسب برای فعالیت و ادامهی حیات موریانههای بید.
گروه خدماتی و قالیشویی بانو با افتخار به عنوان یک مرجع معتبر در زمینه ترمیم و تعمیر فرش با تجربه بالا و تخصص فراوان، خدمات خود را با بهرهگیری از نیروهای ماهر و بهروز، همچنین به کارگیری روشهای نوین و دستگاههای پیشرفته در زمینه حل مشکلات فرشهای شما ارائه میدهد. این گروه با دقت و حرفهای به ترمیم بافت و تعمیر انواع فرش، از قالیشویی تا مبلمان، میپردازد تا فرشهای ارزشمند شما که دچار آسیبهای بیدزدگی شده، رو با دقت و کیفیت به حالت اولیهبرگردونن. با ارائه خدمات ویژه با سرعت بالا و با بهرهگیری از تکنولوژیهای روز، گروه خدماتی بانو تضمین میکنه که مشتریان در کمترین زمان ممکن از ترمیم و خدمات با کیفیت بهرهمند میشن.
برچسب ها: بهترین سم برای بید فرش، خطرات بید برای انسان، بهترین سم برای از بین بردن بید، صابون برای بید فرش
2 پاسخ
برای از بین بردن بید فرش میتونم از صابون استفاده کنم؟
بله از صابون هایی با رایحه ای بالا و زیاد می تونید استفاده کنید.